Naleśniki z kapustą i grzybami

Piątki często skłaniają mnie do produkowania naleśników. Pod różną postacią, od słodkich przez pikantne po słone. Dzisiaj czas na najbardziej popularne czyli z kapustą i grzybami. Jesienny czas mnie do tego skłonił… Farsz, który robię jest słodko-kwaśny, gdyż dodaję do niego cukier.

Smażymy dowolną ilość cienkich placków naleśnikowych- w zależności od potrzeby. U mnie wyszło 10.
Przygotowujemy farsz:

FARSZ: (na 10 sztuk naleśników)

  • 60 dag kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • kilka sztuk grzybów suszonych, lub pieczarek
  • cukier (1,5 łyżki), sól, pieprz, oliwa

WYKONANIE:

Cebulę zeszklić na oliwie, dodać kapustę i grzyby suszone.
Jeżeli używamy pieczarek, to podsmażyć je razem z cebulką.
Kapustę podlać 1/4 szklanki wody, dodać cukier do smaku, smażyć pod przykryciem, aby kapusta nieco zmiękła.
Smażymy ok 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, przyprawiamy solą i pieprzem, czekamy, aż woda odparuje.
Gorącym farszem nadziewamy naleśniki.

Smacznego.

aleśniki z kapustą i grzybamiDSC_0045

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook