Greckie smaki

Ostatnio miałam okazję podróżować wraz z moją rodziną do Grecji a dokładnie odwiedziliśmy wyspę Słońca-Rhodos. Walory klimatyczne i średniowieczne zabytki przeszłości powodują, że jest jedną z najchętniej odwiedzanych wysp greckich w celach turystycznych i wypoczynkowych. Grecja to kraj, o niezwykle bogatej kulturze i sztuce. Dzisiaj Grecja nadal może poszczycić się swoimi zabytkami, cudownymi widokami, lazurową wodą ale również zdrową kuchnią, która uchodzi za jedną z najlepszych na świecie i przyciąga rzesze jej amatorów. Charakteryzuje się wykorzystaniem dużej ilości warzyw, oliwy z oliwek, świeżych ziół i mięs. Jeśli chodzi o tradycyjne greckie dania do najbardziej popularnych należy zaliczyć:

- Musakę- czyli pyszną zapiekankę z mięsem mielonym, bakłażanem i sosem beszamelowym. Robię ją często w sezonie cukiniowym.

-Dolmades- czyli greckie gołąbki zawijane w liście winogron.

-Sałatkę grecką- składająca się ze świeżych warzyw, sera feta i oliwek.

-Pasticio – przekładaniec z makaronu, mięsa mielonego, pomidorów, zapieczony z żółtym serem, trochę przypomina włoską lasagne.

-Bardzo ważną częścią składową dań greckich są rozmaite placki -pites, przygotowywane na bazie ciasta filo – przypominającego ciasto francuskie. Podawane są one z rozmaitymi farszami, ja miałam okazję wypróbowania tych z farszem serowym, szynką i szpinakiem.

-Supa, pożywna zupa gdyż zazwyczaj jest przygotowywana na bazie sycących składników np. fasolki czy soczewicy.

Jeśli chodzi o sosy bardzo popularnym jest sos Tzatziki z ogórkami. Podawane były także sosy paprykowo-pomidorowe pikantne i łagodne.

Ogólnie rzecz ujmując kuchnia grecka jest kuchnią naprawdę bardzo smaczną i godną polecenia. Obfituje przede wszystkim w różnego rodzaju warzywa. Greckie potrawy można z powodzeniem wykorzystać w sezonie letnim kiedy mamy dostęp do wielu warzyw, do przygotowania letnich obiadów.

Popularne napoje Grecji:

Często pija się kawę- kawę po grecku podaje się zawsze w małych filiżankach. Latem popularna jest kawa frappe czyli mrożona kawa z mlekiem i cukrem lub bez dodatków. Do kawy często podaje się ciasto.

Wino- białe lub czerwone, częsty dodatek np. do obiadu

Ouzo- anyżówka- jak dla mnie dość mocny aromatyczny alkohol. Szczerze, nie smakował mi, ale spróbować musiałam.

Metaxa- kombinacja likieru i brandy.

DSC_0228

DSC05454 DSC05495 DSC05587 DSC05681

 

 

 

http://www.zalogaj.com/recept/7926-pasticio


http://www.zalogaj.com/recept/7926-pasticio

http://www.saucyjoceyskitchen.com/2012/08/stuffed-grape-leaves-dolmades.html


http://www.saucyjoceyskitchen.com/2012/08/stuffed-grape-leaves-dolmades.html

 

 

Anyżówka Ouzo

Anyżówka Ouzo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook