Księżniczka Charlotte- czyli ciasto jabłkowe w połączeniu z czekoladą

DSC05799Popularne i wszystkim znane ciasto- szarlotka. W moim przepisie połączyłam jabłka z kakaową kruszonką i polewą czekoladową. Chcesz kawałek?

Składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyzki cukru
  • 250g margaryny
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 2 lyżki śmietany
  • 1 łyżka kakao
  • łyżeczka cynamonu

Pianka:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 białka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • jabłka

Robota:

Margarynę posiekaj z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka, smietanę, zagnieć.
Podziel ciasto 2:1 tworząc kule, do mniejszej części dodaj łyżkę kakao i ponownie zagnieć a następnie włóż do zamrażalnika na ok. 30 minut. Większą kulą wylep tortownicę.
Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier a na koniec mąkę ziemniaczaną. Na placek wyłóż owoce obsypane cynamonem i opcjonalnie cukrem, pianę a na wierzch zetrzyj na tarce ciemne ciasto.
Piecz 40 minut w 200′C.
Wystudź ciasto a na koniec polej wierzch polewą czekoladową.

(POLEWA: 1/3 kostki margaryny, 2 łyżki kakao, 2 łyżki cukru, 1 łyżka wody <— zagotować, przestudzić i polać ciasto)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook