Serniczki podlaskie z brzoskwiniami

Serniczki smażone- są znane i bardzo lubiane u nas na Podlasiu. Ich smak zna prawie każdy białostoczanin, który choć raz jadł je w naszym lokalnym barze mlecznym „Podlasiaku”. Kojarzą mi się z dzieciństwem, a później z czasami studenckimi, kiedy chodziło się na tanie obiady a na deser brało się chociażby jednego serniczka oblanego słodką śmietanką z brzoskwiniami. Pyszne, idealne na śniadanie do porannej kawy. Kto nie zna ich smaku- musi koniecznie wypróbować, gdyż to nasz białostocki specjał.

SKŁADNIKI:

  • 2x250g twarogu półtłustego (polecam kostki twarogowe z Biedronki)
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki tortowej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 łyżeczki cukru kryształu
  • brzoskwinie świeże lub z puszki pokrojone w kostkę
  • śmietanka z cukrem lub Serek Waniliowy-”Pyszny” (jest na prawdę pyszny i idealnie pasuje do serniczków)
  • trochę bułki tartej
  • olej do smażenia

ROBOTA:

Do miski wrzuć 2 kostki twarogu, 2 jajka, cukier wanilinowy, 4 łyżeczki cukru kryształu, mąkę- wszystko wymieszaj dokładnie (tak wiem, klei się potwornie, ale tak ma być). Uformuj płaskie serniczki, obtocz w bułce tartej i usmaż na oleju na złocisty kolor na niewielkim ogniu.
Gorące polej śmietanką z cukrem/serkiem waniliowym, oraz obsyp brzoskwiniami.
Magą być także inne owoce np. truskawki, jogódki…

PYCHA!!!

DSC05427 DSC05430 DSC05433 DSC05435

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook