Zupa- krem brokułowy z grzankami paprykowymi

Lubicie zupy w postaci kremu?
Gęste, treściwe o jedwabistej konsystencji.
Dziś na obiad alternatywa dla tradycyjnej jarzynowej- krem brokułowy z chrupiącymi grzankami paprykowymi.
Zaznaczę również, iż ja nie gotuję zup na mięsie, tylko na wywarach warzywnych, gdyż zwyczajnie nie przepadam za zupami gotowanymi na kościach- taki mam uraz z dzieciństwa. Ale nie o tym… Poniżej przepis na sycącą, zieloną breję o lekko pikantnym smaku i czosnkowym aromacie. Pycha.

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchew
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, ziele angielskie
  • 2 łyżki kaszy manny
  • śmietana

Do garnka z wodą wrzucamy umytego i podzielonego na różyczki brokuła, pokrojoną na kawałki marchew, oraz pokrojone ziemniaki. Dorzucamy ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Po tym czasie, chwytamy za blender i blendujemy zupę na konsystencję kremu. Dodatkowo możemy zagęścić bardziej, dosypując kaszę mannę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą czosnku granulowanego. Podgotowujemy jeszcze chwilę i zaciągamy śmietaną. Podajemy z grzankami.

Do wykonania grzanek:

  • 2 kromki jasnego chleba
  • oliwa do smażenia bądź masło
  • papryka w proszku, szczypta soli

Chleb kroimy w drobną kostkę, smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu do momentu aż grzanki się zarumienią na złocisty kolor i staną się chrupiące, posypujemy solą i papryką w proszku.

Krem brokułowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook