Paprykowo-pomidorowy sos do spaghetti

Ufff 6 godzin gotowania sosu za mną, 10 słoików zapasteryzowanych, glazura w kuchni popryskana, jedno wielkie bum! (słoik eksplodował)- ale warto było. Uwielbiam ten sos, jest taki… intensywnie paprykowy, czosnkowy, bazyliowy, gęsty… O wiele, wiele lepszy niż te gotowce ze słoika. Kiedyś kupowałam te sosy bolońskie z Biedronki, jednak teraz wyczuwam ogromną różnicę miedzy domowymi a tymi ze sklepu. Sklepowe są takie kwaśne i potwornie octowe. A ten smakuje wybornie. To lato zamknięte w słoiku.

Składniki:

  • 3 kilogramy pozbawionej gniazd nasiennych papryki
  • 4 pomidory
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 2 małe papryczki chilli- moje to takie domowe które hoduję na parapecie, ewentualnie chilli w proszku
  • 1/2 szklanki oleju
  • 8 dag soli
  • ok 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • główka czosnku
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • zioła: bazylia najlepiej świeża, oregano lub zioła prowansalskie

Robota:

Paprykę i pomidory pokroić na niewielkie kawałki, dodać sól, olej, cukier i wszystko gotować około 15min.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać do warzyw.
Następnie dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet. Wszystko zagotowujemy, dodajemy zioła, a następnie blendujemy na gładką masę.
Próbujemy czy smakuje tak jak powinien, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Jeszcze gorący sos wlewamy do słoików. Pasteryzujemy.

Ważne jest to, aby próbować sos w trakcie gotowania, lepiej dodawać stopniowo cukier i ocet, niż za pierwszym razem przesadzić z ilością.

Sos wychodzi gęsty, ale jeżeli uważamy, że jest zbyt rzadki można zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w niewielkiej ilości zimnej wody.
Polecam ten sos- jest sprawdzony i na prawdę pyszny!

sos do spaghetti

sos do spaghetti

DSC_0183 DSC_0186

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook