KARKÓWKA PIECZONA W CEBULI I ZIEMNIAKI Hasselback

KARKÓWKA
SKŁADNIKI:

  • -1 kg karkówki pokrojonej w 1cm plastry
  • -2-3 cebule pokrojone w pióra
  • -przyprawa do karkówki, sól

WYKONANIE:

Plastry karkówki lekko rozbijamy, nacieramy solą i przyprawą do karkówki.
Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Plastry wstępnie smażymy na oleju i przekładamy do pojemnika żaroodpornego razem z cebulą.
Cebula->karkówka->cebula->karkówka.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i pieczemy ok 60 minut pod przykryciem.
Po tym czasie odkrywamy mięso i dopiekamy karkówkę z opcją grzania od góry  „opiekanie na  chrupko”.

Podajemy z ziemniakami i surówką.

A ziemniaki możemy zrobić w następujący sposób:

ZIEMNIAKI PO SZWEDZKU czyli HASSELBACK POTATOES

Obrane ziemniaki nacinamy od góry, uważając, aby nie przeciąć ich w całości. Im cieniej i precyzyjniej natniemy plastry tym efekt będzie ciekawszy.
Solimy, smarujemy każdego kartofelka porcją masła i posypujemy dowolnymi przyprawami np. przyprawą do ziemniaków, prażoną cebulką, czosnkiem granulowanym, rozmarynem, ziołami prowansalskimi.
Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w 180’C przez ok 40 minut.
Po tym czasie odsłaniamy ziemniaki, posypujemy lekko bułką tartą i dopiekamy na chrupko jeszcze przez ok. 15 minut.

Ziemniaki są tak dobre, że można jeść je same np. z sosem czosnkowym.

pieczona karkówka DSC_0123 DSC_0125

One comment on “KARKÓWKA PIECZONA W CEBULI I ZIEMNIAKI Hasselback

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook