Kurczak w sosie curry

kurczak w sosie curryPierś kurczęca w aksamitnym sosie curry.

Składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 1 czubata łyżka stołowa przyprawy curry
  • papryka ostra w proszku, sól, pieprz
  • mąka do zagęszczenia sosu (2-3 łyżeczki)
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • olej do smażenia

Robota:

Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na ćwiartki. Cebulkę kroimy w kosteczkę, podsmażamy razem na niewielkiej ilości oleju. Kiedy pierś sie wstępnie podsmaży, podlewamy 3 szklankami wody, wsypujemy curry i paprykę. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok 15 minut.
Zagęszczamy sos: w niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy 2 łyżki śmietany i wsypujemy mąkę (2-3 czubate łyżeczki). Mieszamy dokładnie w celu pozbycia się grudek. Tak powstałą zawiesinę wlewamy do gotującego się kurczaka i mieszamy. Konsystencja sosu powinna być aksamitna, średnio gęsta. Doprawiamy ostatecznie do smaku solą i pieprzem. Podgotowujemy jeszcze przez kilka minut.

DSC05317

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook