Klops z mięsa mielonego z jajkiem

DSC05270Dobry i prosty. Każdy może zrobić.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • bułka tarta / ok. 3/4 szklanki namoczona w mleku (lub zwykła czerstwa kajzerka)
  • 2 jajka do masy mięsnej i 3 jajka do środka- razem 5 jaj
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • sól, pieprz
  • pół paczki przyprawy do mięsa mielonego Knorr

Robota:

Namocz bułkę tartą lub czerstwą kajzerkę w mleku. Zacznij gotować 3 jajka na półtwardo.
Do miski z mięsem mielonym dodaj, bułkę odciśniętą z mleka, podsmażoną cebulkę, sól, pieprz, przyprawę do mięsa mielonego i potarkowaną na bardzo drobnych oczkach marchewkę. Dobrze wyrób masę.
Przygotuj keksówkę, wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłóż część masy mięsnej, ułóż ugotowane jajka, jedno obok drugiego i przykryj resztą masy mięsnej. Ładnie wyrównaj wierzch i oprósz dowolnymi przyprawami np. majerankiem czy papryką w proszku. Piecz w piekarniku w temp. 180-200′C przez 60 minut.

DSC05264

DSC05275DSC05276

2 comments on “Klops z mięsa mielonego z jajkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook