Klops z mięsa mielonego w suszonych pomidorach- śródziemnomorski

Witajcie,
dziś zapraszam na klopsa w wersji śródziemnomorskiej z papryką, pieczarkami, czosnkiem i bazylią w posypce z suszonych pomidorów. Mięcho świetnie smakuje zarówno na ciepło do obiadu jak i na zimno do kanapek. Polecam, jest bardzo aromatyczny i pyszny!

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego

    • bułka tarta / ok. 3/4 szklanki namoczona w mleku (lub zwykła czerstwa kajzerka)
    • 2 jajka
    • 1 duża cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • suszony majeranek
    • słodka i ostra papryka w proszku
    • sól, pieprz
    • 1 czerwona papryka- świeża
    • kilkanaście listków świeżej bazylii
    • 30 dag pieczarek
    • suszone pomidory w płatkach z bazylią firmy Knorr (do kupienia w większych marketach)
    • olej do smażenia

    Robota:
    Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na oleju. Pieczarki potarkuj i dodaj do smażonej cebulki. Paprykę świeżą pokrój w drobniutką kosteczkę, także dodaj do podsmażanych pieczarek i cebuli. Przykryj pokrywką podduś aż soki odparują.
    Mięso mielone przełóż do miski, dodaj odsączoną z mleka bułkę tartą, wbij jajka, masę przypraw do smaku, solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, suszonymi pomidorami w płatkach, dodaj podsmażone na patelni pieczarki z papryką i cebulką. Dodaj drobno posiekany czosnek, drobno posiekane listki świeżej bazylii, majeranek. Dobrze wyrób masę.
    Podłużną foremkę wysmaruj masłem i lekko oprósz bułką tartą. Masę mięsną przełóż do formy, wierzch lekko obsyp, majerankiem i suszonymi pomidorami.
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180-200′C. Piecz ok. 60 minut.

    Ciepły klops będzie się kruszył, natomiast po schłodzeniu da się idealnie pokroić na kanapki.

    Wkrótce przepis na klopsa w plastrach (z)boczku i klopsa Zdzicha z jajem :-)
    DSC05217 DSC05218 DSC05264

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook