Letnia cukinia faszerowana mięsem mielonym

Dziś zapraszam na banalnie prosty, zdrowy i lekkostrawny posiłek- cukinię nafaszerowaną po brzegi pyyyyysznie przypieczonym mięskiem mielonym.
Świeża cukinia, bazylia, oregano… tym pachnie lato.

DSC05194 DSC05195 DSC05196 DSC05205

SKŁADNIKI:

  • 2 średniej wielkości cukinie

  • 1 cebulka pokrojona w kosteczkę

  • bazylia /świeża lub suszona/

  • oregano opcjonalnie

  • sól/pieprz/papryka w proszku

  • koncentrat pomidorowy

  • 40 dag mięsa mielonego

  • oliwa do smażenia

  • opcjonalnie ser żółty potarkowany

WYKONANIE:
Umyte cukinie przekroić na pół, za pomocą małej łyżeczki wydrążyć środek cukinii (nie wydrążajmy zbyt głęboko, nie chcemy przecież aby została sama skórka).
Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać mięso mielone- podsmażyć razem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką mieloną.
Pod koniec smażenia zaciągnąć 1 łyżeczką koncentratu pomidorowego.
Gorący farsz nakładać na cukinie.
Wierzch posypać oregano i potarkowanym serem żółtym.
Zapiekać w piekarniku w 180′C, przez 20-30 minut.
Udekorować świeżymi listkami bazylii.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • Facebook